Откриване на бюст – паметник на Свети Климент Охридски и училищен STEM център

    Толкова е вълнуващо, когато трите измерения на времето -  Минало, Настояще и Бъдеще, се слеят в едно неделимо цяло. Това прави осезаемо усещането за Вечност, макар и събрано само в един мимолетен, но незабравим миг.

    Точно такъв миг, отразил в себе си ехо от пулса на миналото и дръзкия порив на бъдещето, беше юбилейният ни патронен празник на 25.11. 2021г.

    Гости на празника бяха г –жа М. Минчева – заместник – кмет на Община Костенец, г- н Ив. Банчев – председател на Общинския съвет и общински съветници, г – жа С. Хаджийска – началник отдел „Образование и култура“ в Община Костенец, г –жа Бл. Христова  - ст. експерт „Образование и култура“, г- жа Р. Иванова – началник на РУО София област, директорите на костенските училища, представители на Училищното настоятелство и Обществения съвет на училището, бивши и настоящи учители и ученици, приятели на Гимназията.

   Честването започна с тържествена церемония по откриване на бюст – паметник на Свети Климент Охридски в училищния парк. Дело на скулптура Димо Бойчев, ликът на Първоучителя – патрон на нашата Гимназия, сякаш оживя пред всички, одухотворен от достолепието на изваяните човешки черти с ореола им на святост. Тържествени слова, венец и букети цветя, художествен рецитал и композирана за празника детска песен, изразиха признателността и духовната ни приемственост с примера за всеотдайност на Свети Климент Охридски.

   След този вълнуващ жест на почит към Патрона и Миналото всички гости отидоха не просто до третия етаж на Гимназията, а до нейното дръзновено сбъднато Бъдеще.

С отрязване на трикольорната лента отвори врати  STEM центъра за обучение по Роботика,  Математика, Физика, Биология и Химия. Там, сред домакините на центъра, бяха и двата хуманоидни робота, които очароваха всички с демонстрираните възможности да говорят и танцуват. Гостите буквално влязоха в абстрактния свят на Бъдещето, когато изпробваха очилата за виртуална реалност със заредени в тях дигитални образи. Усещането за футуристична паралелна действителност се допълни и от демонстрация на възможностите, които имат интерактивните дисплеи за визуализация на уроците в обучението по Физика и Биология.

  Всичко това остави незабравим спомен за щастливо сбъднат кръговрат на времето в един ден, наситен с най- вълнуващото от миналото, настоящето и бъдещето на нашата Гимназия!