• План програма за безопасност на движението по пътищата 2023 година

   

   

  Да запазим децата на пътя

       

          Викторина-състезание по безопасност на движението по пътищата под мотото „Да запазим децата на пътя“ се проведе на 16 март 2024 година. Тя бе организирана от госпожа Тинка Митева – учител по БДП и г-жа Е. Николова – учител по изобразително изкуство, а в нея взеха участие ученици от 6а и 6б клас. Викторината премина през три кръга. В първия кръг участниците отговаряха на въпроси, свързани с безопасност на движението по пътищата, които бяха във вид на презентация. Във втори кръг учениците трябваше да решат кръстословица, а в трети кръг имаха задачата да наредят пъзели от знаци и работни карти с въпроси от безопасност на движението по пътищата.

  Докато течеше викторината, се провеждаше и състезание за рисунка на тема „Моят безопасен път до училище“. Победител с най-добра рисунка стана отборът на 6а клас.  Участниците се съревноваваха с по два отбора и за викторината, и за рисунката. Те показаха знания, умения и творчески талант. Отборите бяха равностойни на викторината и крайният победител се определи от по-добрата рисунка на 6а клас. Гости и жури бяха ръководството на училището – директорката г-жа З. Кусарова и двете заместник-директорки – г-жа Л. Драгийска и Д. Стамболийска. За доброто настроение на участници и жури се погрижи г-н Б. Паунов преподавател по музика.

   По публикацията работи Емануела Атанасова от 6а клас, участник в клуб „Училищен вестник“

   

   

   

  Световен ден за възпоменание на жертвите от пътно - транспортни произшествия

 

 

   

          Училищната комисия по БДП в СУ „Св. Климент Охридски“ съвместно с г-жа Елица Малакова – инспектор „Детска педагогическа стая“ и г-н Благовест Ангелов – инспектор „Пътна полиция“организираха среща-разговор с учениците от 11. клас на тема: „Толерантност на пътя“.

 На вниманието на учениците бяха предложени кратки видеоматериали, които провокираха интереса им към темата. Те имаха възможност да зададат своите въпроси към гостите, да коментират с тях новостите в Закона за движение по пътищата, както и да споделят свои мисли и впечатления относно това има ли толерантност на пътя. Срещата завърши с послание към младите хора да бъдат внимателни на пътя и когато един ден седнат зад волана, да бъдат отговорни към своя живот и живота на всички участници в пътното движение.

За най-малките ученици от първи и втори клас се проведе викторина на тема: „Правила за пресичане на пешеходна пътека“. На подвижна площадка по БДП те демонстрираха своите знания за безопасно пресичане на кръстовище със светофар и на пешеходна пътека. Всички успешно преминаха през възлаганите от г-жа Тинка Митева маршрути. Класните ръководители г-жа Надежда Христоскова и г-жа Вили Димитрова, както и учителите им в групите за целодневно обучение г-жа Лилия Щъркова и г-жа Цветелина Шопска подкрепяха своите ученици и с вълнение наблюдаваха тяхното представяне.

                 

 

Месец на пешеходната безопасност 

                     Традиционно през месец октомври се отбелязва месеца на пешеходната безопасност.

По инициатива на Училищната комисия по БДП с председател Тинка Митева в СУ „Св. Климент Охридски“ – гр. Костенец се проведоха интерактивни уроци по безопасност на движението по пътищата с учениците от началния етап.

            Темата „Светофар“ бе избрана за най-малките ученици в 1 и 2 клас, които демонстрираха умения за правилно пресичане на светофар, разпознавайки неговите сигнали.

            Третокласниците показаха знания за пътните знаци по темата „Вече съм голям и пресичам правилно“

            „Правила за безопасност при управление на тротинетка“ бе темата за учениците в 4. клас.

Училищният двор бе изпълнен с вълнение и емоции.

Заедно със своите учители – Тинка Митева, Надежда Христоскова, Вили Димитрова, Маргарита Тодорова, Велина Гошева-Здравкова, Татяна Пешева и Марияна Петрова – всички ученици се забавляваха с приятеля си роботът Роби и безпогрешно се справиха с поставените им задачи – подредиха тематични пъзели, демонстрираха своите знания за светофара и пътните знаци, умело управляваха тротинетка.

Посветени на иницативата „Октомври – месец на пътната безопасност“ са и изложбените табла с рисунки на учениците от началния и прогимназиалния етап.