31.01.2024г

 

  • Ден на ученическото самоуправление

 Всяка година 9 - ти май е по- различен ден, защото се сменят ролите в училище. В Деня на ученическото самоуправление учениците по традиция заеха местата на своите ръководители и се превъплътиха в ролята на учители, директор и заместник- директори, счетоводител, домакин, библиотекар и училищен психолог. И това се направи не на игра, за забавление, а с цялата сериозна отговорност на позициите, които се заемат. Основната цел на тази инициатива е учениците да почувстват атмосферата от другата страна на учебния процес, да станат съпричастни на ежедневните проблеми и да опознаят учебно - възпитателните и административни дейности отвътре. Или образно казано - да имат възможност да влязат "в обувките" на големите, за да видят какво е да стоиш отпред. Пред цял клас. Или пред цялото училище. Пред домакински и счетоводни сметки. Пред опашка от чакащи деца за книги...

 

Така всеки получи възможност да разбере гледната точка на другия. За да стане тя и лично негова, което е най - добрият начин за човешко самоуправление!

 

 

 

  • Рок енд рол междучасие

Вчера голямото междучасие се превърна във време за рок енд рол! Решихме днес да ви разкажем за него, за да започнем именно с тази дума - "вчера". Защото това е една от най - емблематичните песни на The Beatles, която някога звучеше на всяко голямо междучасие в цялото училище...Но това беше вчера. След което масовият музикален вкус се промени и "Вчера" си остана някъде там, в нашето безвъзвратно отминало вчера. До момента, в който учениците Йоанна Донкина и Павел Лазаров от 8 и 9 - ти Б клас се събраха и създадоха рок група Gymnazallica (намигване към Metallica ). И както всяка група започва от нищото, но с много ентусиазъм и мечти, така и Gymnazallica стартира от един малък ресурсен кабинет. Но човек е толкова голям, колко са големи мечтите му. И ето, че след близо 3 месеца репетиции дойде и най - голямото междучасие за дебют на сцена. Разбира се, това нямаше как да стане без подкрепата и доверието на ръководството на училището, което застана зад каузата на Gymnazallica да покаже на всички, че има и ДРУГА музика. Неочаквано и в най - дръзките мечти, цялото фоайе на 2 - ри етаж, та чак и по стълбището към 3 - ти, се изпълни с публика, която аплодира импровизирания концерт. Той започна с Химна на България, изпълнен на електрическа китара, след което прозвучаха хард режещите акорди на Nirvana, Революция Z, Metallica, Seven Nation Army, ритъм енд блус мотиви от Ерик Клептън и Джими Хендрикс...Докато не би звънецът за край на голямото междучасие... Но всеки звънец освен за край, звучи и за начало. За ново начало. Част от най - съкровеното ни "Вчера", когато The Beatles пееха: "O, I believe in yesterday!" ("О, аз вярвам във вчера!")